Most viewed

Borger was married to the chief communications strategist of Powell Tate named Lance Morgan. She is concentrated on political news and analysis. She is an asset to..
Read more
1, contents, gallery, building edit, gallery, interior edit, see also edit, references edit, external links edit. I det stora dioramat framställs de olika landskapstyperna från inlandsnatur..
Read more

Lund eller uppsala studentmössa


lund eller uppsala studentmössa

genom åren, duka nova lund dagens traditionella mössa är vit med svart skärm och strimmor i olika programfärger. Studentmössan har också fått ett tydligare symbolikvärde för steget till vuxenvärlden, då liknande tydliga steg som att flytta hemifrån, göra militärtjänst, skaffa fast jobb och annat inte sker med samma tidsbundenhet som tidigare ( eller inte alls). Studentmössan blev därför en kombination av den äldre svarta danska mössan och den modernare danska röd-vita mössan. Exemplaret på bilden tillhör. En teori är att den svenska studentmössan var inspirerad av mjölnarens arbetsmössa källa behövs (förmodligen för att kontrastera mot den mer borgerliga hatten) och användes ofta till vardags; på den tiden var huvudbonaden en viktig del av klädseln. I denna tofs fäster man.k.

Studentmössan har vanligen en vit kulle, men.
Lund finns även en vintermössa med mörkblå kulle.
Strimmeln är bandet som går runt mössan.

Studentmössa - vett och etikettlund eller uppsala studentmössa

Märkesåret för mössans "död" är 1968, (egentligen fel år, för det är inte förrän framåt 1971 som mössans bärande verkligen får en sig en "knäck då studentrevolter svepte genom västvärlden som var allmänt negativa till "gamla borgarbrackiga" traditioner, då mössan av en del lades. Blågult sidenfoder (år 1884 bytte mössfabrikören självsvåldigt det röda fodret mot ett blå-gult; Uppsala universitets färger är röd-svart blågul kokard. Det finns även en Halmstadsmodell som befinner sig någonstans mellan de andra två i tygmängd. På senare tid har "Uppsalamodellen" även börjat förekomma i Lund, även om det vanligast förekommande fortfarande är kulle med stramare tyg. Vid vidare studier på universitet eller högskola brukade emellertid den lilla tofsen tas. Skärmen och kanten är svart, med en kulle av vitt bomullstyg, och en röd-blå-vit snodd längs skarven mellan kant och kulle. Teknologmössan har också en tofs som hänger i ett snöre på höger sida av mössan. I regel har man även en "vit" sommarmodell och en mörkare vintermodell som man byter vid valborg och omkring oktober månads ingång. Studentmössan uppkom alltså som en gemensam symbol för att man var universitetsstuderande, och det är först år efter år 1864 som den även börjar ses som en symbol för själva studentexamen (studentexamen började då avläggas vid läroverken - och inte som tidigare vid universiteten). Lite senare tillkom även: "Teknologstudentmössa med tofs Uppkom för första gången vid Chalmers i Göteborg år 1878 (efter att ha inspirerats av den norska studentmössan). Men alleftersom detta hattmode försvann, icke hattvänliga frisyrer uppkom, samt att samhällsutvecklingen under 1960-talet alltmer gick i radikal riktning, innebar detta att studentmössan bars allt mindre.

Malmö nation lundakarnevalen, Kvarnen galleria uppsala, Utkörning kinamat uppsala,


Sitemap